Bygg hus billig – ekspertenes 7 råd

For mange overskygger dessverre frykten for budsjettsprekk mye av gleden og spenningen ved husbyggingen. Men! Det er mulig å skissere et realistisk kostnadsoverslag. Dessuten er det flere smarte grep du kan ta for å skrelle hundretusener av budsjettet.

f.v: arkitekt John Birger Grytdal, kalkulasjonsansvarlig Knut Arne Sundli og teknisk sjef Snorre Bjørkum
f.v: arkitekt John Birger Grytdal, kalkulasjonsansvarlig Knut Arne Sundli og teknisk sjef Snorre Bjørkum

Jeg jobber mye med å «trimme» enkelte av boligene våre for å få de så rimelige som mulig, sier Knut Arne Sundli.

Knut er utdannet tømrer, har 17 års fartstid i Norgeshus og jobber blant annet med prising av Norgeshusene. Sammen med Norgeshus sin tekniske sjef Snorre Bjørkum og John Birger Grytdal, gruppeleder ved arkitektkontoret i kjeden, vet han det meste om priser på husbygging. 

Sammen trekker de frem 7 grep som kan redusere kostnadene på ditt nye hus betraktelig.

  • Valg av tomt

Det er dyrt å måtte stå for alle kostnader rundt infrastruktur. Et godt tips er derfor å se på tomt i et allerede etablert byggefelt. 

Dessuten er det slik at terreng, størrelse og form på tomta setter rammene for hvilket hus du kan bygge. Noe som i og for seg kan påvirke både budsjett og planer.

Det er derfor alltid smart å høre hva en byggmester med kompetanse tenker om tomten(e) du vurderer. Da får du som regel en god oversikt over kostnadene du må regne med for å klargjøre tomta, og hvorvidt tomta passer ditt drømmehus.

Noen kommer faktisk til oss med flere tomter på hånda, og det kan absolutt være et element av sparing i å ta med fagfolk på vurderingen av tomt, sier John Birger.

  • Arealeffektivitet er alfa og omega

Bygg minst mulig, og utnytt arealet maksimalt.

Du betaler mye per kvadratmeter, så det er avgjørende å ikke legge til flere av dem enn nødvendig, hvis du skal holde kostnadene nede.

De kvadratene du faktisk skal bygge, må utnyttes maksimalt! John Birger nevner flere konkrete eksempler:

Gangareal kan være oppholdsrom og fungere som en ekstra TV-stue. Ved hjelp av et vindu og smart plassering av dører, kan enden av en korridor bli en prima kontorplass.

Koble på en arkitekt så tidlig som mulig, og se på dette som en investering. Det kan nemlig være betydelige summer å spare på smart arealutnyttelse.

  • Ta hensyn til tekniske føringer.

Et svært enkelt, men utslagsgivende grep du kan gjøre for å spare titusener, er å samle våtrom og kjøkken. Det betyr rett og slett at disse rommene plasseres i tilknytning til hverandre, noe som forenkler det tekniske arbeidet. Dette kommer godt frem på boligen Stolt.

 

  • Hvor mange baderom trenger du egentlig?

Er det nødvendig med flere bad? Og: kan du kombinere bad og vaskerom? 

I huset ditt er det baderommet du betaler mest for per kvadratmeter. Dermed ligger det et sparepotensiale i å kutte ned på antall bad. Dessuten er det kostnadseffektivt å kombinere bad og vaskerom. 

 

  • Dropp kjelleren! 

Sokkelhus innebærer mye graving, og kostnadene løper for hvert spadetak. Så lenge du ikke bygger på skrå tomt, er det uten unntak rimeligere per kvadratmeter å bygge hus når du dropper kjelleren.

  • Velg smart når det kommer til materialer.

Her er det «mange bekker små» som gjelder. Ved å være bevisst på hvilke produkter du velger, kan du potensielt spare store summer. Konkrete eksempler:

 

  • Ferdigmalte produkter kan være rimeligere å få montert enn umalte produkter.
  • Vær prisbevisst når du velger kjøkkeninnredning, her kan hundretusener spares!
  • Benkeplate i laminat kan være like pent og slitesterkt som plate i stein, men koste en brøkdel av prisen.
  • Våtromsplater ser ofte like pent ut som flis på badet, men er mye billigere.
  • Laminatgulv er rimeligere - og holder seg pent lengre, enn parkettgulv.
  • Takstoler koster mindre enn taksperrer.

Heldigvis er det ikke nødvendigvis slik at rimeligere materialer er synonymt med dårligere kvalitet. De tre ekspertene kan forsikre om at levetid på alle materialene Norgeshus tilbyr er tilnærmet lik – og at alle produktene holder høy kvalitet.

 

  • Hva med egeninnsats? 

Det er mange og strenge reguleringer og forskrifter man skal forholde seg til når det gjelder husbygging. Men, det er likevel noen ting du, etter avtale med byggmester, kan bidra med. Blant annet er det en del som velger å ta malejobben selv. Dersom du tar malekosten fatt både innvendig og utvendig, kan det absolutt være betydelige summer å spare.

Ellers er det krav til en bod i tilknytning til inngangsparti for å få ferdigattest på et hus. Denne settes ofte opp utendørs, og kan være frittstående, eller integrert i carport eller garasje. Å sette opp en frittstående, utvendig bod selv – kanskje kjøpt som byggesett, kan være en måte å spare viktige tusenlapper på.

 

  • Til slutt: Rådet som danker ut alle gode råd

     

Det viktigste rådet av dem alle er å prate med fagfolk. Involver arkitekt så tidlig som mulig i prosessen, og konsulter med en byggmester.

Og du! Husk at huskatalogen til Norgeshus først og fremst er ment som en kilde til inspirasjon. Sammen med oss i Norgeshus, tar du utgangspunkt i én eller flere husmodeller. Sammen tegner vi ditt drømmehus, som passer tomten du skal bygge på – og som er innenfor ditt budsjett.

 

I sparingens ånd, er det greit å minne om at det er helt gratis å laste ned eller bestille husboka vår – og at vi alltid tar et første konsultasjonsmøte gratis!

Finn din lokale forhandler og avtal et uforpliktende møte.