Bestill huskatalog

Norgeshustømreren Stian Norby på Herlige Hjem

I løpet av høsten 2019 blir du i programserien Herlige Hjem på Kanal Fem kjent med Norgeshustømreren Stian Norby fra Norgeshus Midt-Norge Eiendom. Han vil i utvalgte program vise frem smarte løsninger som forhåpentligvis vil gi deg inspirasjon til selv å finne frem verktøyet og sette i gang.

Stian Norby er klar for å sette igang med sitt første prosjekt
Stian Norby er klar for å sette igang med sitt første prosjekt

I første episode av interiørmagasinet Herlige Hjem på Kanal FEM fikk dere møte tømreren Stian Norby fra Norgeshus Midt-Norge Eiendom. Gjennom høsten vil dere i løpet av 10 program være med Birgitte Lund Nakken når hun oppsøker mennesker i sine herlige hjem. Hvert program har sitt eget tema, og i flere av disse dukker Stian opp for å vise frem fiffige løsninger som du som seer selv kan sette i gang med å bygge. I det første programmet var temaet Urban Living – og her fikk du se Stian lage en koselig og praktisk benk med utgangspunkt i en vinduskarm.

 

Om du lurer på om du har sett Stian før, så kan det godt tenkes. I forbindelse med en rekrutteringskampanje for Norgeshus tidligere i år, var Stian et naturlig valg som en av frontfigurene. Med sitt vinnende vesen og gode håndverkskunnskaper gjør han seg synlig både blant sine kolleger og ute blant kunder. 

Viktig å se helheten i det du bygger

- Selv om jeg vanligvis bygger boliger, er det viktig at du som tømrer hele tiden evner å se helheten i det du bygger. Når en bolig skal bygges, ligger det alltid til grunn detaljerte tegninger og beregninger utarbeidet av arkitekter og ingeniører som du må forholde deg til, men ting kan oppstå underveis som gjør at du må stoppe opp og tenke deg om. Jeg får liksom litt eierskap til boligene jeg er med på å bygge, og jeg føler at jeg alltid legger litt igjen av sjela mi der. Selv om jeg ikke skal bo der er det viktig for meg at kunden får det best mulig. Finner jeg løsninger som kan være med på å løfte bokvaliteten, hender det seg at jeg lufter dette for kunden, det setter de alltid pris på.

i boligene jeg er med på bygge, legger jeg alltid litt igjen av sjela mi

Sitteplass i vinduskarmen

Muligheten til å gjøre boligen mer effektiv er noe alle er ute etter. I det første programmet er det en vinduskarm som får en kraftig oppgradering. Huseieren har et stort vindu med en smal vinduskarm, som i tillegg er såpass lav at den egner seg dårlig for å plassere planter eller pyntegjenstander i. Huseieren opplever den som en «dødplass», og det var dette som ble Stians utfordring.

- Jeg så med en gang hva huseieren mente, og landet fort på ideen om å bygge ut vinduskarmen slik at den kunne brukes som sitteplass eller et møbel for oppbevaring. Før jeg gikk løs på oppgaven brukte jeg god tid på planlegginga, noe som er alfa og omega for alle prosjekt - store som små. Størrelse, brukervennlighet, utseende og materialvalg er selvfølgelig sentralt i slik fase, men når alt dette er gjort vil jeg si at halve jobben allerede er unnagjort, om ikke mer.

En god idé - men får jeg det til?

- Når det kommer til selve utførelsen er det mange som tviler på om dette i det hele tatt lar seg gjøre og om en har kompetanse nok. Det jeg bruker å si til folk i denne situasjonen er at man selvfølgelig skal kjenne på sine egne begrensninger, men om det blir feil kan alt som regel rettes opp i. Akkurat dette med å sage i en vindusforing kan virke litt brutalt, men med god planlegging og ikke minst godt og riktig verktøy skal det la seg gjøre. 

man skal selvfølgelig kjenne på sine begrensninger, men blir det feil kan det som regel alltid rettes opp

Hva blir neste prosjekt?

Allerede i førstkommende episode av Herlige Hjem er Stian tilbake på skjermen, da i episoden kalt «kunstnerisk vri». Følg med på Kanal FEM 8. oktober kl 21 og se hva Stian finner på denne gangen.

Du kan også se Herlige Hjem på strømmetjenesten Dplay når du selv ønsker.