La husdrømmen på hylla. Da dukket det opp en interessant mulighet

Familien på fire ønsket seg en større bolig, men etter utallige visninger uten å finne noe som passet, la de planene på hylla. Men så... 

Familien på fire er strålende fornøyd med sin nye bolig
Familien på fire er strålende fornøyd med sin nye bolig

- Vi hadde egentlig gitt opp husjakten og bestemt oss for å kjøpe hytte i stedet, smiler Muamer Sehic.

Familiefaren fra Karmøy forteller at han og kona Marie i lang tid hadde vært på jakt etter en større bolig til seg og barna Emilia (13) og Benjamin (10). Etter knappe 13 år i et lite rekkehus, ville familien ha mer boltreplass. De gikk på utallige visninger hvor tilstandsrapporten ikke sto i stil med prisantydningen og ble delvis enige om å gi avkall på eneboligdrømmen. Det var altså nokså tilfeldig og uten de store forventningene at Sehic likevel dro på visning. Huset var ikke mye å skryte av. Men det sto på en flott tomt i det området familien ville bli boende.

Vi hentet inn priser fra fire entreprenører, og variasjonene var store. Valget falt ikke på den rimeligste, men hos den entreprenøren vi fikk mest tillitt til.

- Vi la inn et relativt lavt bud, og fikk aksept. Hvorvidt vi faktisk ville bo i huset, var usikkert. Det var en kalkulert risiko. Dersom vi ikke skulle få lov til å bygge om slik som vi ville, var planen å pusse opp og leie ut boligen, forteller Sehic.

Husdrømmen blusset opp igjen. Paret kontaktet en lokal arkitekt de hadde hørt mye bra om, og på papiret tok familiens fremtidige hjem form.

- For å få eiendommen slik vi ønsket, hadde vi behov for å få innvilget en del dispensasjoner, noe som heldigvis gikk fint. Da skissene var klare, innhentet vi tilbud fra fire ulike entreprenører. Det var stor variasjon i priser og summene var generelt mye høyere enn det vi hadde sett for oss, avslører rogalendingen.

Sehic og samboeren leste og vurderte tilbudene, og var usikker på hvilket de burde gå for.

- Så tipset svigermor, som kjenner området godt, oss om å ta kontakt med Tormod også.

Tormod Dankel, som er salgssjef i Norgeshus Karmøy troppet opp på befaring. Sehic fikk et godt inntrykk, og var spent på tilbudet.

- Tormod fremsto veldig tillitvekkende. Han tok seg god tid, gikk igjennom tilbudet med oss og hjalp oss med å forstå hvorfor det var så store prisforskjeller mellom de ulike entreprenørene, forteller Sehic.

Vi avtalte at vi skulle gjøre mye selv, dette fikk budsjettet vårt til å gå opp. 

Valget ble brått litt enklere: Det falt på Norgeshus Karmøy, til tross for at det var det nest dyreste tilbudet paret hadde fått. Sehic innså også at han måtte trå til selv, for å få budsjettet til å gå opp:

- Jeg tok ansvar for riving, søppelhåndtering, legging av parkett, arbeid med taket og innredning av hele tredje etasje. Pluss en del andre ting, smiler han.

De neste 14 månedene jobbet Sehic og fagfolkene i Norgeshus med å forvandle det slitne 60-tallshuset til et moderne familiehjem. Den trivelige huseieren er nøye med å gi honnør til alle involverte.

- Hadde det ikke vært for min far, hadde jeg aldri gått inn for så mye egeninnsats. Han er en skikkelig «handyman» og fungerte som motor i de delene av arbeidet vi tok selv. Samarbeidet med Norgeshus synes jeg også fungerte ypperlig. 

Tradisjonen tro, dukket det også i dette totalrenoveringsprosjektet opp en del overraskelser underveis.

- Nå er huset så å si et nybygg. Det skulle jo egentlig ikke være det. Blant annet ble store deler av reisverket tatt ned, gulvet ble pigget ut og hele huset ble hevet 10 cm, da grunnmuren ikke var dyp nok.

Velg en aktør du stoler på. Ikke la deg blende av prisene, men gjør egne undersøkelser.

Familien på fire har brukt de siste tre årene på å bo seg inn i det 360 kvm store huset, og Muamer konstaterer at huset tilfredsstiller alle deres behov. På spørsmål om hvilke råd han ville gitt til andre som står ovenfor et lignende prosjekt, har han svaret klart:

- Vær klar over at det er omfattende og krevende, og velg en aktør du stoler på. Ikke la deg blende av prisene, men gjør egne undersøkelser. Sjekk gjerne referanser, råder Sehic.