Opprett «min side»-bruker i dag og få tilgang til blant annet:
Bare i 2019 ble det bygget hele 6 455 nye hytter. Det er ikke bare reiserestriksjoner som gjør at stadig flere velger å feriere i hjemlandet. Nordmenn begynte å søke til hytter på fjellet og ute ved sjøen lenge før koronapandemien brøt ut. Hytteinteressen har langt i fra stilnet – tvert imot ser nordmenns kjærlighetsforhold til hyttelivet ut til å vare evig. Ei sjarmerende hytte på fjellet er den store drømmen for mange.
Det er selvfølgelig ikke noe fasitsvar for hvordan fjellhytta di skal se ut. Om du velger å gå for en tradisjonell stil med tømmervegger og torvtak, eller ønsker noe mer moderne med glass og betong, er det plasseringa som gjør hytta til det den er. Men det er en del ting du bør ta høyde for, når du skal bygge hytte på fjellet.
Sjekk hvor det er sol i løpet av dagen, og sørg for at hytta har vindusløsninger slik at dere får godt dagslys i oppholdsrommene. Tenk også på temperatur og inneklima. Soverommene bør ikke plasseres slik at de bader i sol – det kan gå ut over nattesøvnen.
Sjekk vindforholdene på tomta. Ønsker du å ha muligheten for å nyte sola i hytteveggen, må hytta plasseres slik at du får ly for vinden samtidig som sola slipper til. Er området flatt og åpent, slik det gjerne er på fjellet, kan det være utfordrende å skape gode, lune uteplasser. Da er det viktig å huske på at fjellhyttene du finner i hyttekatalogen kun er ment til inspirasjon. Vi tilpasser alltid etter dine ønsker og behov, eller vi kan tegne noe helt nytt for deg.
Fra ei fjellhytte er det som regel gode sjanser for å få god utsikt. Dette må det selvfølgelig tas hensyn til når det kommer til plassering og planløsning.
En av grunnene til at folk ønsker å bygge seg hytte på fjellet, er for å sikre seg gode snøforhold gjennom vinteren. Noen ser på det som en opplevelse å komme frem til fjellhytta og må ta spaden fatt for å få gravd den frem, men særlig praktisk er det ikke, og heller ikke så gunstig for selve hytta. Derfor er det lurt å vite hvor mye snø du kan forvente på stedet.
Hvor mye du kommer til å bruke hytta, er viktig å tenke over. Blir den stående tom gjennom store deler av året, er det lurt å gå for mindre vedlikeholdskrevende materialer. Når dere kommer dere på hytta, så kan dere bruke tiden på det dere vil – ikke det dere må.
Som ellers i markedet er beliggenheten det som avgjør mest for hvor mye ei hytte vil koste. Er du ute etter ei hytte der du kan spenne på deg alpinskiene utenfor døra og renne bort til et skianlegg, vil prisen være en helt annen enn for ei hytte i et mer utypisk hytteområde. Store hyttefelt med bilvei helt frem, året igjennom, finner du nå overalt. Dette er også med på å drive prisene oppover.
Men om vi ser bort fra disse ytre faktorene, og kun ser på hva selve hytta koster, så kan du klikke deg inn på hver enkelt av våre inspirasjonshytter og få oppgitt prisene du er ute etter. Sammenligner du disse prisene med andre hyttebyggere, som kanskje priser seg lavere, er det greit å vite hva som er inkludert i disse prisene. Her kan du lese hva vi legger i innflytningsklare hytter fra Norgeshus.