Funkishuset ved sjøen

Lasse og Anne-Grete Øvreås hadde kapret drømmetomta helt nede i sjøkanten, og huset de ville ha fant de hos Norgeshus. Etter befaring på tomta ble huset omtegnet og tilpasset etter forholdene. Kombinasjonen av beliggenhet og en helt fantastisk funkisbolig fikk drømmen til å gå i oppfyllelse. 

Funkishuset ved sjøen
Funkishuset ved sjøen

Da Lasse og Anne-Grethe Øvreås kjøpte drømmetomten i Eikeviken i 2014, var beliggenheten og nærheten til sjøen den avgjørende faktoren for valget.

Anne-Grethe hadde funnet en bolig hun likte hos Norgeshus og ville gjerne bygge denne, men tomten var dessverre litt for liten.

– Det lå rammebetingelser på tomten da vi kjøpte den med en del vilkår fra Bergen kommune, men for å få det som vi ville måtte disse endres litt, forteller Anne-Grethe, som jobber som avdelingsleder på Hellen Skole.

– Vi følte ikke boligen som først var tegnet inn utnyttet potensialet til tomten. For oss var det viktig med store vinduer som ga en opplevelse av at utsikten og sjøen nesten kom inn i stuen. Og selv om det tok sin tid med søknads- og byggeprosess så fikk vi det til slutt, smiler hun.

Lang og omfattende søknadsprosess

Sammen med sin lokale Norgeshus-forhandler fikk de tegnet en ny, skreddersydd bolig som ga de akkurat det de ønsket seg, men tilrettelagt begrensningene på tomten.

I tillegg tok Norgeshusforhandleren seg av all kommunikasjon og søknader til kommunen.

– Enkelte tomter er jo mer krevende å få godkjent enn andre så det var utrolig greit å slippe papirmøllen, forteller Anne-Grethe. Å overlate det til folk som faktisk kan det og som jobber med det til daglig var i vårt tilfelle ikke bare deilig, men også nødvendig, og selv med fagfolk på saken tok det 2 år å få alt godkjent, fortsetter hun.

- Alt av kommunikasjon og søknader opp mot kommunen overlot vi til Norgeshus, ikke bare deilig å slippe, men også nødvendig, for man går seg fort vill.  

2 år høres lenge ut å vente, men det finnes jo mange som ikke får godkjent tomtene sine i det hele tatt, så i det store og hele er vel kanskje ikke det så gale?

– Nei, det er helt sant! Det er jo forståelig at ting tar tid, spesielt når det ligger så nærme sjøen. Da er det godt å vite at du har flinke folk på saken som både jobber etter boken og som har erfaring med systemet. Det er vel eneste måten å komme i mål på.

– Uansett så er det lurt å smøre seg med en god dose tålmodighet for det går noen runder frem og tilbake med tegninger, planlegging og søknader før man får det som man vil, sier hun.

Svært krevende å bygge

Så snart alle godkjenningene var på plass tok byggingen til, men med en stupbratt 50-meters skråning i bakkant og naust og eksisterende bebyggelse på alle sider ellers var ikke tilkomsten for verken anleggsmaskiner eller byggematerialer en enkel affære.

– Helt fra starten på dette prosjektet, da Lasse og Anne-Grethe kom til oss, visste vi at dette kom til å bli et svært krevende prosjekt å gjennomføre. Beliggenheten til tomten er enestående, men slike tomter medfører ofte betydelige utfordringer logistikkmessig.

Alt av utstyr, borerigg, gravemaskin og byggematerialer ble fraktet med en stor ferge som ble lastet på Askøy. Det ble mange runder ute på fjorden for å få frem alt av materialer og utstyr. Da tomta var skutt ut, sto gravemaskinen omtrent helt nede på svaberget her og lastet overskuddsmassene opp i lastebiler som sto plassert på fergen.

- Alt av materialer, utstyr og maskiner ble fraktet hit på ei ferge. Det ble en del turer for å si det sånn  

Og selv med god planlegging i forkant var det likevel mange beslutninger som måtte tas.

– Det er mye å tenke på i en byggeprosess, sier Anne-Grethe. Og etter hvert som byggingen skrider frem oppdager du nye ting du kanskje ville ha gjort litt annerledes eller må ta høyde for. Så noen endringer ble det her og der, men vi hadde egentlig veldig lite med det å gjøre. Vi hadde stor tillit til Norgeshus. 

Funkishus i Bergen med en unik beliggenhet

Fra start til slutt tok byggingen litt i underkant av ett år slik at boligen sto ferdig og familien kunne flytte inn til jul i 2016.

I første etasje har de gang, toalett og en stor, åpen stue-kjøkken-løsning med 180 graders panoramautsikt over byfjorden, Laksevåg og Askøy.

Kjelleretasjen består av et flott, helfliset bad, vaskerom, to romslige soverom, gang, kontorkrok og en kjellerstue med direkte utgang til svaberg og bryggen like nedenfor.

– Det er ikke en kjempestor bolig, men den er helt passelig til oss, sier Anne-Grethe. Vi har alt vi trenger, brygge og sjø like utenfor døren og en herlig utsikt over innseilingen til Bergen. Terrassene og bryggen er herlig på varme sommerdager som de vi hadde i fjor og når høstregnet pisker mot rutene er det deilig å sitte i godstolen inne og se ut, smiler hun.

Kjempefornøyd med resultatet

Etter en omfattende søknads- og byggeprosess er Anne-Grethe og Lasse ikke bare strålende fornøyd med drømmeboligen de har bygget, men også med valg av samarbeidspartner for prosjektet.

- Fra dag én har folkene hos den lokale Norgeshusforhandleren vært optimistisk og støttende og sagt at “dette skal vi få til” og “vi finner en løsning”. Slike folk er det godt å ha rundt deg når du av og til midt i søknadsmøljen lurer på om det i det hele tatt kommer til å bli noe av.

- Nå er dette tredje gang du og Lasse bygger sammen. Det sies jo at du må bygge hus noen ganger for å bli fornøyd med resultatet, hva mener du er viktig for at du både får en god opplevelse av prosessen og blir fornøyd med huset?

– Min erfaring er at planlegging i forkant, samt god og hyppig kommunikasjon underveis er nøkkelen til suksess i slike prosjekter. Og selv da må du være forberedt på uforutsette ting og endringer skjer.

- I tillegg fant prosjektlederen og mannen min Lasse virkelig tonen helt fra starten av og det virket som de begge rett og slett koste seg med dette prosjektet. Så kjemi mellom byggherre og byggefirma spiller nok også en stor rolle.

Jeg er i hvert fall kjempefornøyd, og vi er begge veldig glad vi valgte nettopp Norgeshus til å hjelpe oss med å realisere dette, sier Anne-Grethe.

Vi har allerede anbefalt de videre til andre vennepar av oss, og det gjør du ikke dersom du ikke er fornøyd, smiler hun.

Et par år etter ferdigstillelse var det fint for prosjektleder Yngve å få komme på besøk igjen til funkisboligen i Eikeviken og sammen med oss få se hvor fint det var blitt med både innbo og opparbeidede utearealer.

– Altså dette er virkelig en perle! Det var et utfordrende og spennende byggeprosjekt å få lov til å være med på. Og logistikkmessig var det som sagt krevende, men når du ser resultatet og hvilket nydelig hjem det har blitt for Lasse og Anne-Grethe så blir jeg veldig stolt og glad på samme tid.

Vi er utrolig heldige som får være med å realisere boligdrømmene til mennesker og det er spesielt kjekt å få jobbe med så fine folk som Lasse og Anne-Grethe. Da strekker du deg liksom litt ekstra for at det skal bli perfekt, smiler han stolt tilslutt.