Drømmehuset på drømmetomta

Hanne Heskje Aakre og Arnt Helge Aakre har bygd drømmehuset på eiendommen til Hannes foreldre. Her har hun mange gode minner fra barndommen, det skal deres to barn også få.

Villa Heskje ligger idyllisk til ved sjøen
Villa Heskje ligger idyllisk til ved sjøen

Et nytt hus på familiens tomt  

Hanne Heskje Aakre og Arnt Helge Aakre flyttet inn i det som har blitt en stort, praktisk og tidløst funkishus på eiendommen til Hannes foreldre.
Kikker du ned mot sjøen når du kjører på Riksvei 13 forbi Tungland, har du sikkert sett det flotte huset som er reist på flaten ovenfor sjøkanten. Her har Hanne vokst opp og på tomta er det i årevis blitt spilt både fotball, volleyball og håndball i en aktiv familie. Nå er det barna Tiril (4,5) og Magnus (2,5) som utforsker omgivelsene, for her er det god boltreplass både ute og inne.

Funkishuset skiller seg fra bebyggelsen for øvrig og ruver oppe på flaten, uten at det forstyrrer. Formen er ganske så annerledes enn det Hanne hadde tenkt.

– Jeg så for meg et romantisk hus, gjerne annerledes enn andre, men hadde ikke et funkishus i tankene

 

Ekstra takhøyde.

Et arkitektsøskenbarn laget første utkastet, men hverken Hanne eller Arnt Helge likte dette. Det de likevel så, var at to hele etasjer kanskje ikke var så dumt og snart hadde de samtaler med arkitekter i Norgeshus, ettersom det var Norgeshus Ryfylke som skulle bygge huset.

Hanne forteller at hun er begeistret for hus tegnet av den anerkjente arkitekten Tommy Wilhelmsen og at mange av hennes ønsker tok utgangspunkt i hans arbeider.

– Jeg hadde klare ønsker som jeg formidlet videre. To hele etasjer, ekstra god takhøyde (2,80), stort kjøkken, godt vaskerom og skyvedører i hele huset var blant de viktigste. Ettersom det var første gang vi bygger nytt hus, ville vi også gjerne lytte til arkitekten og hans erfaringer, men stort sett ble det som jeg hadde tenkt, smiler hun.

Arnt Helge nikker samtykkende. Han liker godt å lage mat og hadde derfor først og fremst ønsker knyttet til kjøkkenet.

Ettersom det var første gang vi skulle bygge hus, ville vi også gjerne lytte til arkitekten og hans erfaringer, men stort sett ble det som vi hadde tenkt

Romslig

Det som slår en ved atkomst, er de praktiske løsningene. Et overbygget og lunt inngangsparti med inngangsdør både til gang og et romslig vaskerom, og garasje med direkte inngang til vaskerommet.

Fra gangen er kjøkkenet få skritt unna, men sentralt både i forhold til stua og terrassen. Foldedørene på kjøkkenet gjør at hele veggen kan åpnes, og plutselig går kjøkken og terrasse i ett. – I utgangspunktet var det bare en dør, og vi er veldig glade for at vi til slutt gikk for denne løsningen. Nå gleder vi oss til sol og sommer, smiler Hanne og Arnt Helge.

Smiler gjør også Tiril og Magnus. Her er det massevis av boltreplass. Etter å ha laget båt av spisestuemøblementet er de snare med å følge med når turen går opp til andre etasje. Her har de to hvert sitt gode soverom i en etasje som for øvrig inneholder enda to soverom, et gedigent bad, TV-stue og stor vinterstue med utgang til to verandaer.

vi ble overrasket over at det å bygge en helt unik arkitekttegnet bolig ikke kostet så mye mer enn et kataloghus.  

– Her kan vi lett justere i forhold til vær og vind, og verandaen går på nesten tre sider av huset, forklarer Arnt Helge. Det nye funkishuset på Tungland framstår som svært romslig, elegant og eksklusivt, men Hanne og Arnt Helge påpeker at det ikke nødvendigvis trenger å bli så mye dyrere enn et kataloghus.

– Det avhenger selvsagt av både størrelse, materialvalg og hvor mye en har mulighet til å legge i et nytt hus. Vi har vært heldige med gratis tomt, noe som var avgjørende for valgene vi deretter kunne ta, sier Hanne Heskje Aakre og Arnt Helge Aakre.

 

tekst og bilder: John Sandvik