12 ting du bør tenke på når du skal bygge hus

- Oj, det tenkte vi ikke på... Etterpåklokskap gir god læring, men når du skal oppfylle den store husdrømmen, da trenger du ikke gjøre feil for å lære til neste gang. Bygge hus gjør du kanskje bare en gang i livet. Her kommer 12 punkter det kan være lurt å gå gjennom i planleggingsfasen, før det første spadetaket tas. 

12 ting du bør tenke på når du skal bygge hus
12 ting du bør tenke på når du skal bygge hus

Vi starter med å se på plassering av boligen på tomta :

  • Solforhold

    Sjekk hvor solen kommer på de ulike tidspunktene i løpet av dagen, og sørg for at boligen har vindusløsninger slik at dere får godt dagslys i oppholdsrommene. Tenk også på temperatur og inneklima i boligen; soverommene bør ikke plasseres slik at de bader i sol - det kan bli fryktelig varmt. Les 5 gode grunner til å velge solskjerming før du begynner å bygge.

  • Vindforhold 

    Sjekk vindforholdene på tomta. Har du ei tomt der det ofte blåser fra en retning, stiller det krav til uteplassen. Er området flatt og åpent og det blåser fra alle kanter, kan et atriumshus være tingen, eller et hus bygd i vinkel. Husk det at vi kan tegne om inspirasjonsboligene i huskatalogen, eller tegne noe helt nytt.  
  • Innsyn

    Ta hensyn til boligene rundt når du velger hus og plassering på tomta. Unngå at naboens bolig kaster for mye skygge og at innsynet fra nabohusene og fra gaten blir så lite som mulig. 
  • Utsikt

    Har dere fantastisk utsikt fra tomta, bør dette selvfølgelig styre både plassering og planløsning.
  • Tomtas topografi

    Er tomta bratt, anbefaler vi et hus med sokkel, eller hva med et stilig hus på søyle? Andre hustyper blir ikke særlig pent, og dessuten kan det bli kostbart siden det vil kreve store mengder med fyllingsmasser.
  • Begrensninger

    Sjekk reguleringsbestemmelsene for tomta. De bestemmer blant annet størrelse (tomteutnyttelse), takvinkel og høyde på huset. Noen ganger gir de også føringer for stil eller uttrykk, for eksempel kan de sette begrensninger for materialvalg, farge og vindusløsninger. Dette gjelder spesielt i kulturlandskap.

Størrelse og plassering av rom

Tenk grundig over hvordan dere lever i hverdagen. Hvilke rom bør prioriteres, hvordan skal rommene ligge i forhold til hverandre og hva skal hvert enkelt rom brukes til? Bruk litt tid på å sette opp en oversikt over absolutt alle rom og hvilke funksjoner de skal dekke. Skal soverommene være samlet i en del av boligen, hvordan skal barnas soverom ligge i forhold til foreldrenes? Er det mest praktisk med vaskerommet ved inngangspartiet eller ved soverommene? Hvor stor lagringsplass har dere behov for? Har noen i familien spesielle hobbyer som krever plass? Hva med gjesterom? Og sist men ikke minst; tenk langsiktig! Dette er kanskje en bolig du skal bo i, også etter at ungene har flyttet ut.

  • Åpne løsninger

    Liker dere åpne romløsninger eller trives dere best i rom som er adskilt til egne aktiviteter. Noen vil gjerne kunne lukke kjøkkendøren mens andre foretrekker en åpen løsning med spisebordet eller kjøkkenøya som en samlingsplass. Tenk også i denne sammenheng på hvordan dere ønsker at løsningene skal fungerer når dere har gjester på besøk.
  • Stilvalg

    Er det minimalistiske detaljer som gjelder eller trives dere best i et rikt og frodig hjem? Skal det være store vindusflater eller smårutete vinduer?
  • Tenk langsiktig

    Har dere små barn når huset bygges, vil behovene endres når de blir eldre. Er det mulighet for at de kan få en egen ungdomsavdeling? Å ha soverom vegg i vegg med foreldrene er kanskje ikke det kuleste. Og dere selv vil også bli eldre, vil dere få andre behov?  
  • Vedlikehold

    Tenk gjennom vedlikeholdsbehov når dere velger materialer på overflater – både inne og utvendig. Her kan nevnes gips på vegger versus plater eller panel. parkett eller tregulv, standard vinduer eller selvrensende, osv. 
  • Utleie

    En utleiedel kan gi gode inntekter. En evt. hybel eller utleieleilighet bør enkelt kunne innlemmes i egen bolig ved behov. Les om fordelene med utleie

Spør gjerne om råd

Ta gjerne kontakt med din lokale forhandler som har god kunnskap om byggeskikken i ditt lokale område. Du kan også kontakte en av våre arkitekter dersom du trenger råd. De kan bistå deg med tilpasninger, men kan også tegne noe helt nytt og unikt.