Hytteliv i tretoppene

Om du hadde din egen trehytte da du var liten, var den kanskje ikke helisolert med 3 etasjer, strøm, vann og wc? Dette litt spesielle oppdraget har gjengen i Norgeshus Gjerstad hus og hyttebygg kost seg veldig med!  

Mellom fire furutrær og 7 meter over bakken ligger Gjøkeredet
Mellom fire furutrær og 7 meter over bakken ligger Gjøkeredet

Tekst/bilder: Christopher Kunøe
Les reportasjen i sin helhet i Byggmesteren.as

Utleiehytter 7 meter over bakken

På oppdrag fra ekteparet Jens og Åse Trydal, har Norgeshus Gjerstad Hus- og Hyttebygg bygd 3 unike tretopphytter. Hyttene er bygget som fritidsboliger og er helårsisolerte med 15 cm i veggene og 20 cm i taket. De går over tre etasjer og den største av dem har både innlagt strøm og vann, samt wc. I de to andre er det utedo, solcellepaneler og vanntank på kjøkken. Alle hyttene har 8 sengeplasser. Gjestenes utsikt og sikkerhet garanteres av trapper, stiger og terasser med solide rekkverk. Alt utført i høyeste kvalitet. 

 

Når man bygger trehytte, er det ikke lov å gå verken opp eller ned tomhendt

 

Full utnyttelse av plassen

Aasbø har virkelig kost seg med innredningen og detaljene i hver hytte. – Du må utnytte all plass best mulig. Alt er spesialtilpasset med lokalt tre som jeg har skjært til her på plassen, sier Aasbø og viser hvordan senger er plassert slik at man har utsikt rett ut over tretoppene.

Rommene er små med store vinduer, luker og rømningsveier. Likevel har tømrerne klart å skape et rolig uttrykk med sitt gode håndverk.

Men trær vokser jo… 

Med skogen full av trær skulle man tro at det var enkelt å plassere en trehytte, men det er langt fra realiteten. Først må man finne en plass med rett solgang og fin utsikt, deretter blir det å finne store og friske trær som kan bære godt i forhold til hverandre. I tillegg må du ha plass til å støtte opp med ekstra trær.

– Her må du beregne rett vind- og snølaster samt egenlaster. Stålet som forankrer rundt trærne er ikke hyllevare og er produsert på sveiseverkstedet her i Gjerstad. Alt av fester er spesialtilpasset hvert enkelt tre, så det er mye som skal på plass. Dette er langt fra hverdagskost, sier Dalen.

Når trærne vokser må stålbåndene løsnes tilsvarende. Dalen og Aasbø må befare hyttene med jevne mellomrom. – Det kan jo hende at de vil vokse rundt skruer og beslag etter hvert. Men furua vokser ikke fort her i innlandet, så vi har mange år på oss, sier Aasbø.

En hytte om gangen

– Dette har gått enklere for hver hytte vi har bygd, sier byggherre Åse Kristine Mæsel Trydal. Den første hytta, Kråkeslottet, ble satt opp ved idylliske Lundevann og ga verdifulle erfaringer til oppføringen av Gjøkeredet og Flåklypa.

– Vi lærte mye av å bygge den første, og på de to siste har prosjektet gått effektivt og uten de store hindrene. Vi har hatt gode tidsplaner, midler fra Innovasjon Norge og folk vi kan stole på og dyktige håndverkere på plassen. Det er avgjørende.

Det gode håndverket - en viktig del av opplevelsen

Nå går utleien av trehyttene over all forventning. Særlig barnefamiliene strømmer til Gjerstad for en annerledes overnatting. – Gjestene elsker roen og utsikten her, og mange sier at det gode håndverket er en viktig del av opplevelsen. Her oppe er følelsen av soliditet og sikkerhet viktig, sier Mæsel Trydal.

 

Om du ønsker å lese mer om Trehyttene i Gjerstad, eller kanskje legge inn en bestilling: https://trehyttene.no/